Czekałam na ten weekend tupiąc nogami, ponieważ założyliśmy sobie z moim mężem, że będzie on meeeega leniwy. Przepraszam więc za mój mało elegancki strój, ale piżama była naszym obowiązkowym strojem na ten czas 😀
Skoro błogie lenistwo wkradło nam się w weekendowa rutynę, upichciłam nam coś co idealnie do niej psuje czyli pełnoziarniste warkocze z jabłkami.

Moja mama zawsze powtarzała mi, że drożdżowego ciasta na gorąco nigdy nie można jeść, po czym przyłapywałam ją na podjadaniu go. Dlatego ja ciepłego ciasta się nie boje i warkocze zjadłam zanim zrobiły się zimne. Nieskromnie powiem, że to chyba najpyszniejsze słodkości jakie do tej pory udało mi się zrobić.

Składniki :
- Drożdże 60 g
- Mąka pełnoziarnista 200 g
- Mąka pszenna 150 g
- Cukier 2 łyżki
- Jaja 2 szt.
- Olej 0,4 szklanki
- Ksylitol 4 łyżki
- Mleko 0,2 szklanki
- Jabłka 4 szt.
- Orzechy włoskie 100 g
- Cynamon 1 łyżeczka
Przygotowanie:
- Drożdże zasypałam cukrem i doczekałam chwile, aż się rozpuszczą. Mąki przesiałam, dodałam do nich jajka, olej, mleko (do uzyskania konsystencji), ksylitol i rozpuszczone drożdże. Zagniotłam ciasto i odstawiłam na ok 40 min.
- W miedzy czasie obrałam jabłka, zetarłam je na tarce i udusiłam z dodatkiem cynamonu.
- Gdy ciasto lekko urosło, podzieliłam je na mniejsze części. Każdą z małych części rozwałkowałam na prostokąt, posmarowałam jabłkami i posypałam orzechami.
- Zawinęłąm w rulon, przekroiłam go wzdłuż i zaplątałam na wieniec.
- Przełożyłam na blaszkę do pieczenia. Włożyłam do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piekłam ok 25 min.

***
Jest gdzieś dostępna kaloryczność jednej porcji?
Hej Aniu,
wartość energetyczna jednej porcji to: Energia- 403 kcal, białko- 16,3g, tłuszcz- 16,4g i węglowodany- 42g 🙂
W przypadku następnych przepisów będziemy już zamieszczać taką informacje na końcu przepisu 🙂
Pozdrawiamy serdecznie