Domowe bułeczki z siemieniem lnianym

Wszystko co domowe smakuje 100 razy bardziej niż produkty sklepowe, prawda? Tak samo jest z pieczywem. Zazwyczaj nie mamy czasu go zrobić, ale jak już go zrobimy to znika zanim wystygnie.

Składniki 6-8 bułeczek:

  • mąka pełnoziarnista 500 g
  • droższe 20 g
  • cukier 2 łyżki
  • sól 1 łyżeczka
  • woda 400 ml
  • oliwa 2 łyżki
  • siemię lniane 3 łyżki

Przygotowanie:

  1. Z drożdży zrobić rozczyn.
  2. W dużej misce wymieszać mąkę, cukier, drożdże, oliwę, sól i siemię lniane.
  3. Powoli dodawać wodę do mąki i formować ciasto.
  4. Wyrobione ciasto odstawić na około godzinę w ciepłym miejscu.
  5. Gdy ciasto urośnie podzielić je na części i uformować małe bułeczki.
  6. Odstawić uformowane bułeczki na około 15 minut.
  7. Lekko skropić bułeczki wodą i wstawić do nagrzanego piekarnika na 220 stopni i piec 10 minut.
  8. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec około 20 minut.

***

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *