Wszystko co domowe smakuje 100 razy bardziej niż produkty sklepowe, prawda? Tak samo jest z pieczywem. Zazwyczaj nie mamy czasu go zrobić, ale jak już go zrobimy to znika zanim wystygnie.
Składniki 6-8 bułeczek:
- mąka pełnoziarnista 500 g
- droższe 20 g
- cukier 2 łyżki
- sól 1 łyżeczka
- woda 400 ml
- oliwa 2 łyżki
- siemię lniane 3 łyżki
Przygotowanie:
- Z drożdży zrobić rozczyn.
- W dużej misce wymieszać mąkę, cukier, drożdże, oliwę, sól i siemię lniane.
- Powoli dodawać wodę do mąki i formować ciasto.
- Wyrobione ciasto odstawić na około godzinę w ciepłym miejscu.
- Gdy ciasto urośnie podzielić je na części i uformować małe bułeczki.
- Odstawić uformowane bułeczki na około 15 minut.
- Lekko skropić bułeczki wodą i wstawić do nagrzanego piekarnika na 220 stopni i piec 10 minut.
- Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec około 20 minut.
***