Domowa granola

Uwielbiam ten czas, kiedy mogę w spokoju popichcić coś w domu, bardzo mnie to relaksuje 🙂 Oczywiście moim towarzyszem gotowania jest Leosiek, który zawsze kręci się obok i szuka możliwości chapnięcia czegoś ze stołu albo podłogi 😀 

granola 8


Przepisów na granole w internecie znajdziecie multum… Różnią się one dodatkami, użytymi płatkami i sposobem przygotowania 🙂 Ja przygotowałam dla Was moją wersję granoli !

Domowa granola od tych które dostaniemy w sklepach różni się ogromnie. Nie ma w niej dodanych zbędnych tłuszczy i cukrów !

Uwielbiam dodawać ją do owsianek, deserów, jogurtu, a nawet wcinać samą jako przekąskę 🙂 Jestem pewna, że nawet dzieciaczki, które nie lubią płatków owsianych będą zajadać się tą granolą 🙂


granola 1

Składniki : 

  • płatki owsiane (ja mieszam błyskawiczne i górskie – 2 szklanki)
  • siemię lniane (2 łyżki)
  • orzechy (używam mieszanki różnych orzechów – 2 garści)
  • jagody goi (2 łyżki)
  • pestki dyni i słonecznika (3 łyżki)
  • napar z herbaty (300 ml)
  • miód (2 łyżki)

granola 3granolagranola 5granola 6

Przygotowanie :

Piekarnik ustawiłam na 180 stopni. Zalałam herbatę aby się zaparzyła. Orzechy pokroiłam na mniejsze kawałki. Do miski wrzuciłam płatki, orzechy, pestki, siemię lniane, jagody goi. Wszystko zalałam herbatą i dodałam miód. Wymieszałam tak aby składniki się połączyły. Masę rozłożyłam na papierze do pieczenia (masa musi być porozdzielana aby nie zrobiły się batoniki). Włożyłam masę do piekarnika. Co 2 minuty mieszałam, aby płatki opiekły się równomiernie z każdej strony. Całość piekłam ok 10 minut 🙂 Po wystygnięciu wsypałam granolę do suchego, szczelnego pojemniczka – w ten sposób możemy ją przechowywać przez dłuższy czas 🙂

granola 7

Ściskam, Little Blonde

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *