Cytrynowy sernik z ricotta na owsianym spodzie, czyli letnio-jesienne połączenie

Dzień już jest coraz krótszy i powoli przyzwyczajam się do nadchodzącej jesieni. Wyciągam z szafy swetry, okrywam się kocem i grzeje się gorącą herbatą. Razem z latem odkładam na bok zimne desery, a na ich miejsce wskakują rozgrzewające ciasta, owsianki i ciepłe musy. W ten weekend świętuje swoje urodziny i specjalnie na tą małą uroczystość zrobiłam sernik cytrynowy – czyli połączenie lata i jesieni.

Przepis:

  • ser twarogowy półtłusty 500g
  • ricotta 500g
  • jaja 6 szt.
  • ksylitol 4 łyżki
  • mąka owsiana 150g
  • masło 100g
  • cytryna 1 szt.

Przygotowanie:

Przesiałam mąkę i zagniotłam ją razem z masłem i jednym jajkiem na kruche ciasto. Odstawiłam je do lodówki na 1 godzinę. Wykleiłam nim tortownicę i piekłam przez 20 minut w 150 stopniach. W tym czasie zmiksowałam sery i pozostałe jaja z dodatkiem skórki z cytryny i ksylitolu. Wylałam na podpieczone ciasto i piekłam jeszcze przez 1,5 godziny w 160 stopniach.

***

Udostępnij

2 thoughts on “Cytrynowy sernik z ricotta na owsianym spodzie, czyli letnio-jesienne połączenie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *