Ciasto fasolowe

“Ciasto z czerwonej fasoli” nie brzmi zbyt zachęcająco, wiem 🙂 Ale uwierzcie mi, jest pyszne ! 

Pierwszy raz gdy je robiłam nie zdradziłam rodzince, że jego głównym składnikiem jest FASOLA. Gdyby się dowiedzieli, to by nawet go nie dotknęli. Zrobiłam taki mały eksperyment i powiedziałam, że jest to zwykły murzynek ! 😀 Po zjedzeniu każdy się zachwycał ! 🙂 Dopiero gdy na talerzykach nie było nic, powiedziałam im, co zjedli 🙂 Byli w szoku!

Sprawdźcie sami, czy Wam też zasmakuje. 🙂

 

Składniki na blaszkę keksówke ;

  • puszka czerwonej fasoli
  • 1,5 banana
  • 2 jajka
  • łyżka karobu albo kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka ksylitolu (jeżeli, ktoś lubi słodsze to więcej )
  • 1-2 kostki czekolady gorzkiej (min. 90% kakao)
  • maliny lub inne jagodowe owoce

Przygotowanie: 

Fasole odsączyłam i przepłukałam. Wszystkie składniki wrzuciłam do miski i zblendowałam. Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia, wylałam zawartość miski na blaszkę, posypałam kawałkami czekolady i wstawiłam do nagrzanego piekarnika na 180 stopni. Po 40-45 min wyjęłam z piekarnika. Z owoców zrobiłam mus, kto chciał polewał sobie nim ciasto. 🙂 

Smacznego 🙂

Ściskam mocno, LB.

koniec

 

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *