Burgery fasolowe

Nie ukrywam, że jednym z ulubionych dań moich i mojego narzeczonego są burgery…. Co jakiś czas pozwalam sobie na gigantycznego burgera z wołowiny. Uwielbiam ten dzień 😀 Przecież każdy od czasu do czasu może pozwolić sobie na coś mniej zdrowego – a co.  Ostatnio zrobiłam coś fenomenalnego – burgery z fasoli, które szczerze mówiąc mogą zastąpić mi klasyczne burgery (nawet mój narzeczony wcina je z apetytem, a dla niego burger bez mięsa to nie burger) 😀


Burgery te są zdecydowanie tańsze od tych na które chodzimy na mieście, zdecydowanie zdrowsze i zdecydowanie pyszniejsze ! Po prostu mniam !


Co jest kolejnym plusem tego przepisy jest on wegański, czyli do jego przygotowania nie użyłam produktów pochodzenia zwierzęcego. Także kaaaażdy może go przygotować i ze smakiem zjeść.

Przetestowałam ten przepis dotychczas na moim narzeczonym, a dziś na burgery czeka cała rodzina – bo jak by to było gdybym przyjechała do domu rodzinnego i nic dla nich pysznego nie upichciła 😀 Ale nie martwię się, na pewno im też zasmakuje 🙂 

burger 1

Składniki na 4 burgery :

  • fasola czerwona (1 puszka)
  • cebula (2 sztuki)
  • płatki owsiane błyskawiczne (40g)
  • marchew (1 duża)
  • czosnek (4 ząbki)
  • sałata ( możecie użyć miksu sałat z roszponką, albo sałaty lodowej -kto co woli)
  • pomidor 
  • oliwa (4 łyżki)
  • masło orzechowe (2 łyżki – wybierajcie to w którego składzie jest 100% orzechów)
  • miód (1 łyżka)
  • przyprawy : sól, papryka ostra, papryka słodka, oregano, bazylia
  • bułki wieloziarniste/ razowe (4 sztuki)

burger 2

Przygotowanie :

Cebule pokroiłam w drobną kostkę, czosnek przecisnęłam przez praskę – podsmażyłam na patelni z 2 łyżkami oliwy. Gdy cebula była miękka dodałam startą marchew na dużych oczkach. Dusiłam przez 4 minuty. W tym czasie opłukałam i zblendowałam na gładką masę fasolę. Zawartość patelni wrzuciłam do fasoli. Dodałam płatki i przyprawy. Wymieszałam,  a następnie uformowałam burgery. Burgery smażyłam na oliwie przez ok 2 minuty z każdej strony. 

Dip – masło orzechowe wymieszałam z miodem. 

Burgery – bułkę przekroiłam na pół i układałam w kolejności : bułka, dip, sałata, burger, pomidor, bułka. 

Można podawać je z ziemniaczkami pieczonymi w piekarniku posypanymi ulubionymi przyprawami 🙂 

 

Ściskam, Little Blonde

 

 

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *