Budyń jaglano-bananowy z masłem orzechowym i owocami

Ach jak ja lubię przygotowywać takie słodkie wpisy. Widzę również, że Wy także za nimi przepadacie. Dziś przygotowałam dla Was budyń jaglany, który jest świetną alternatywą do budyniu z proszku, który niestety składem nie zachwyca. Dodatkowo przez przygotowanie takiego budyniu dla dzieciaczków, możemy w łatwy sposób przemycić im porcję kaszy i owoców – bo nie ukrywajmy, że dzieciaki nie za bardzo przepadają za daniami z kaszą, a stanowi ona bardzo istotny składnik w naszej diecie. Tego typu deser świetnie sprawdzi się również na przyjęciach – sama próbowałam i moi goście byli zachwyceni.

Składniki (na dwie porcję):

  • kasza jaglana (5 łyżek)
  • mleko roślinne bądź zwykłe (1,5 szklanki)
  • banan (1 szt.)
  • masło orzechowe (1 łyżeczka)
  • owoce jagodowe (2 garści)

Przygotowanie:

  1. Kaszę jaglaną przelałam wrzątkiem, a następnie ugotowałam na mleku cały czas mieszając.
  2. Gdy kasza była gotowa dodałam do niej banana i masło orzechowe, a następnie zblendowałam na gładki mus.
  3. Na koniec posypałam owocami.

***

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *