Białko w diecie

Dzisiejszym postem zakończę serię wpisów związaną z makroelementami diety, do których należą węglowodany, tłuszcze oraz białka. 

Zacznę od tego, że cząsteczka białka składa się z aminokwasów, które to właśnie organizm wykorzystuje do prawidłowej pracy.

Do czego potrzebne nam białko?

  • Białko przede wszystkim, stanowi podstawowy budulec naszego organizmu,- wchodzi w skład tkanek, hormonów, przeciwciał;
  • uczestniczy w procesach metabolicznych;
  • zapewnia prawidłowy wzrost i rozwój organizmu;
  • stanowi źródło energii dla organizmu (1 g białka dostarcza 4 kcal);
  • spełnia funkcje naprawcze organizmu – bierze udział w tworzeniu się blizn, gojeniu ran.

Czym więc może objawiać się niedobór białka w diecie?

  • Ograniczeniem lub całkowitym zahamowaniem wzrostu;
  • opóźnionym dojrzewaniem;
  • spowolnieniem funkcji pycho-motorycznych;
  • niedokrwistością;
  • upośledzeniem procesów trawiennych;
  • trudnością w gojeniu się ran.

Czy każdy z nas ma takie samo zapotrzebowanie na białko?

Niestety nie. Jest wiele czynników, od których zleży ilość białka w naszej diecie.

Inna jego ilość zalecana jest  dla dzieci w okresie dorastania, a inna dla osób starszych. Inna też będzie ilość białka polecana dla osoby trenującej i nietrenującej. A więc o jakich czynnikach mówię? 🙂

  1. Stan fizjologiczny i wiek. U kobiet w ciąży oraz u osób młodych w fazie intensywnego wzrostu, zapotrzebowanie na ten składnik będzie wyższe, ze względu na intensywne przemiany białka w organizmie.
  2.  Stan zdrowia. W zależności od występującej choroby lub tuż po przebytej chorobie zapotrzebowanie na białko również jest różne.
  3. Aktywność fizyczna. U osób o dużej aktywności fizycznej wzrasta zapotrzebowanie na ten składnik.
  4. Masa ciała. W przypadku mężczyzny ważącego 90 kg oraz mężczyzny o masie ciała 60 kg ilość białka w diecie będzie diametralnie różna.

Dla osoby zdrowej zalecana ilość białka to 10-20 % całego zapotrzebowania energetycznego. 

różnica 1

Tylko prawidłowo zbilansowana dieta, dostosowana do naszego organizmu jest zdrowa. Możecie myśleć, że to co jemy nie wpływa aż tak bardzo na nasze zdrowie – wręcz przeciwnie. Niedobór jak i nadmiar makroskładników może wyrządzić nam krzywdę. Tak też jest w przypadku białka. Nadmiar białka w diecie może doprowadzić do uszkodzenia nerek (w nich zachodzi metabolizm białka). Ponadto, może powodować problemy trawienne, bóle głowy czy zaparcia. 

Źródła białka w diecie

Wyróżniamy produkty zawierające:

  • białka pełnowartościowe, to znaczy zawierające wszystkie niezbędne aminokwasy. Do takich produktów zaliczamy, produkty pochodzenia zwierzęcego, np. mięso, jaja, produkty mleczne, ryby.
  • białka niepełnowartościowe, to znaczy niezawierające wszystkich aminokwasów. Do takich produktów natomiast zaliczamy białka roślinne, np. rośliny strączkowe, orzechy.

rodzaje białka

 Nie oznacza to jednak, że wegetarianie czy weganie (osoby nie jedzące mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego) nie będą mogłi dostarczyć z dietą białka pełnowartościowego.  Mogą dobierać produkty w taki sposób, aby aminokwasy się uzupełniały – i tu potrzebna jest już osoba, która się na tym zna, np. dietetyk. 🙂 

Należy pamiętać jednak, że białka niepełnowartościowe są równie cenne, jak te pełnowartościowe.  Dlatego ważne jest, aby źródła białka w diecie były zróżnicowane. 🙂 Niedobory jak i nadmiary tego makroskładnika, mogą nam zaszkodzić. Proszę więc, zanim kupicie odżywkę białkową (bo znajomi też kupili) skontaktujcie się z osobą, która powie Wam czy rzeczywiście potrzebujecie więcej białka w swojej diecie. 🙂

Ściskam mocno, LB

 

 

 

 

 

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *