Bez nich nie będzie atmosfery świąt, czyli przepis na ciasteczka świąteczne

Grudzień to dla mnie najbardziej magiczny czas w roku. Uwielbiam wszytko co związane ze świętami Bożego Narodzenia, nawet ten gorączkowy czas przed samą Wigilią. Przyozdobione domy i pomieszczenia nabierają wyjątkowej przytulności. Wszędzie unosi się zapach cynamonu i świerku, a w radiu słychać tylko pastorałki i świąteczne piosenki. W kuchni pichcimy same pyszności i jednym z dań bez których magiczny czas świąt nie będzie magiczny są ciasteczka! Przeważnie to dzieci z niecierpliwością czekają na ten moment, kiedy wyjmiemy stolnice i zagnieciemy ciasto na ciasteczka świąteczne, ale przyznam Wam się szczerze, że ja również czekam tupiąc nogami na ten moment. W tym roku ciasteczka świąteczne przygotowałam pierwszego dnia grudnia i wiecie co? Gdy tylko zagniotłam ciasto na ciasteczka zaczął padać pierwszy śnieg- nie kłamię, wszyscy to widzieliśmy! Czy to nie jest magiczne?

Co roku staram się zrobić inne ciasteczka w tamtym roku robiłam je z masłem orzechowym, a w tym z orzechami włoskimi. Już myślę jakie zrobię za rok. Zapraszam Was więc na dół po przepis.

Składniki :

  • Mąka pełnoziarnista 500 g
  • Masło 160 g
  • Jogurt naturalny gęsty 2 łyżki
  • Ksylitol 3 łyżki
  • Jaja 2 szt.
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Orzechy włoskie 100 g
  • Kakao 1 łyżka (jeżeli ktoś lubi bardziej czekoladowe)
  • Cynamon 1 łyżeczka

Przygotowanie:

Mąkę przesiałam i połączyłam ją z masłem delikatnie krusząc wszystko w rękach. Gdy ciasto było pokruszone, dodałam pozostałe składniki (oprócz orzechów) i szybko zagniotłam ciasto. Włożyłam do lodówki na ok 30 min. Następnie rozwałkowałam ciasto i wycięłam ciasteczka. Na sam koniec posypałam je orzechami i włożyłam do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Piekłam ok 20 minut.

***

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *